Sunday, December 4, 2011

bercerita tentang kehidupan...



menelan antibiotik ...

busuk sikit dr antibiotik sblum2 ni..yerk~.

kadang2 skip jugak..bekalan air abis,

malas nk jerang.

ok tinggal satu papan lagi, xlama lagi habis la..





***

nampaknya ada peningkatan,


setelah mujahadah dan doa yg tak henti2

hati gumbira tanda syukur


harap istiqomah ..aamiiiin..



***


kita nk berubah ke arah kebaikan

biarkan org nk ckp apa

yg penting kita tahu siapa diri kita


Allah tahun niat baik kita

in sya Allah, Allah tolong..



***


pergi kuliah syed abdul qadir syed hussin al joofree

bnyk menda yg aku dpt

alhmdulillah terpilih pergi majlis ilmu


aku pun lupa ade talk mlm tu..

penat lain mcm h
ari tu..

tmbh2 mkn ubat
yg mengantuk

tp kawan ajak...

aku pun rase nk gi...alang2 dah mkn kat luar dr mahallah

tiba2 dpt tahu exam batal pulak esok..

pegi jelah!...huhu..

alhmdulillah ...dpt pengisian rohani~


***




pre-reg menjelma lagi

bnyk jugak add

betul ker x ni...tak yakin pun ada


kata dia , knp nk takut,..kita kan nk mnntut ilmu..

huhu,..







***

assignment dulu dah abes,

baru dpt assignment baru,



midterm second pulak ada..


hurmm...

"midterm tsaani fi yaumil khomiss"
(midterm kedua hari kamis ni.)


"haaa?? ustzh....'indi midterm aakhor"
(ustzh....sy ada midterm lain..)

"haa...hakaza hayah fil jaamiah"
(mcm nilah hidup di universiti)

hoho...senyap tnda setuju

***

lemah dlm sorof

sorof memeningkan kepala

bnyk fokus kat sorof, study so
rof, note sorof..

kadang2 terlupa kat nahu dan fiqh...

rasa2 ad peningkatan sket...


tp bila blaja tajuk baru balik..


rasa brtmbh bodoh balik.huhu...

susahnyer..

tp seronok laa blaja...

sorof ni kadang2 rasa cam buat math pun ade..

***

ini cerita nahu pula, i'robnyer..........

panjang..

kene paham dulu knp di'irobkan bgini...

dlm kelas guna nahu syamil

tp ustzh kata suruh bawak syarah ibn aqil sekali

guna dua2...

ustzh aku kata, kalau belajar sampai master ke phd

tp i'rob standard matrik , degree buat apa kan...

huuu....


***

fiqh pulak..

nk pahamnyer..

kamus ni aku bukak

kamus tu aku bukak

google translate pun aku bahang...

kene bace dulu versi bhs melayu kat intenet

teringt zaman skolah dulu...

kalau belajar betul2...mesti xlupa....

ni blaja sbb nk A1 jer...huhuhu...


***

bilik aku , xde budak BAR

aku sorang je...
yg lain EDU, dan MASS COM dan PSIKO KOT?

lupa plak.hehe..


seronok jugak duk tingkat 5.

penat aku panjat.

sehat la sket

***

bila duk kat sini

smakin lama


smakin mcm2 org aku jumpa

mcm2 peseng ade

pandai2 la pilih kawan

tp jgn tinggalkan yg lain2 tu..


berkawan lah dgn sume..

pelbagai org dr pelbagai background

mcm2 aku belajar..

huhu



***

aku ada kawan indon

dua orang

adik bradik


tp mereka muwallad..lahir di arab, duk pun di sana

sedap dgr diorang ckp...huhu..baik dan caring

layaaan jer aku tny apa2..

melayu pun ade sorang yang lahir di sana, dan duduk di sana...


ckaap pun mcm arab daaa....

diorang sume senior

***



itu saje aku nk kongsi..

maaf kalau xbermanfaat...

selamat menuntut ilmu shbt2...



wassalamualaikum warohmatullahi wabarokaatuh..




Monday, August 15, 2011

Terlupa membaca doa makan


Assalamualaikum..Ramadhan kareem kepada semua pembaca. kaifa halukum? bagaimanakah ramadhan antum kali ini? moga2 puasa kita lebih baik daripada puasa ramadhan pada tahun2 yg lepas.aamiiiin...



baiklah hari ni, aku rasa nk kongsi satu doa kepada semua, iaitu doa apabila kita terlupa baca doa makan.. ramai yg dah tau..tapi kalau ade yg tak tau....xper...since this dua is very short, you can memorize it easily...senang jerkk...macam makan kopok lekor jer~..:P




*ralat pada gambar : spatutnya ade hamzah atas alif tu ..ok ma friend, it should
be like this أوّله


Ada cerita yg aku nk kongsi sket berkenaan doa ni..


Ada sorang sahabat namanya Umayyah bin Makhsyi radhiallahu anh...dia menceritakan ..:

"Pada suatu hari Rasulullah sallallahu alaihi wassalam sedang duduk...kemudia ada seorang laki tengah menikmati makanan dia di depan baginda...Dia xbaca Bismillah...
sampaiiiiilah.....bila makanang die tu tinggal sesuap lagi...barulaaah dia teringat,
lalu masa dia nak angkat suapan terakhir tu ke mulut dia...dia pun baca..:
"Bismillahi Awwaluhu wa aakhiruhu..."

Rasulullah sallallahu alaihi wassalam ketawa sambil bersabda : " Dari ia mula
makan, syaitan telah makan bersamanya..Namun ketika dia menyebut nama Allah...syaitan terpaksa memuntahkan segala isi perutnya..".
(Riwayat Abu Daud dan an-Nasai)


Bila aku bace kisah ni...tersengih aku sorang2....sbb apa? sbb haha...bape kali dok ahu syaitan muntahkan balik apa yg dia makan coz aku bace doa ketika terlupa tu xberjaya dia mengeyangkan perut..hoho......so kawan2...kalau yg dah tahu tu..marilah kita amalkan...hee..ilmu tanpa amal ibarat pohon xberbuah..oyeah~..



lebih baik..kita jangan bagi peluang terus setang kongsi makanan
ngan kita..

Berkata ibnul Qayyim al Jauziyah : " Membaca Bismillah di permulaan makan dan minum dan mengucapkan al-Hamdulillah di akhirnya memberi kesan yg hebat terhadapa manfaat makanan dan menolak kemudharatannya". (Zaadul-Ma'ad, jil. 4, hlm.232)


tp kalu dah terlupa nk buat guane kan..jadi bacelah doa td..supaya syaitan muntahkan balik mknn yg dia mkn tu~...



dan..lagi satu..nape makan ngan tangan kanan?....

Sabda Rasulullah sallallahu alaihi wassalam : "Bacalah bismillah dan makanlah dengan tangan kananmu dan yang hampir kepadamu."
(Riwayat Bukhari dan Muslim)




Wallahua'lam.sekadar itu perkongsian saya.buang yg tohor, ambil yg jernih

SELAMAT BERBUKA! SAMA-SAMA KITA ELAKKAN ISRAF. IN SYA ALLAH..

Thursday, June 30, 2011

Unggun Bersih by A.Samad Said



 Unggun Bersih by A Samad Said



p/s : psst pssst..mari kita bersihkan hati dgn mmbaca al-Quran dan berzikir :)

Monday, June 20, 2011

al-fil,Gajah

Assalamualaikum. Apa kabor pembaca sekalian?? Moga sihat2 semua dan berada dalam lindunganNya. Kali ini, sy bukan nk berkongsi tentang gam gajah jauh sekali kain pelikat cap gajah duduk.huhu... hari ni saya nk kongsi kisah di sebalik surah al-fil; gajah. 




Surah al-Fil merupakan surah yg ke 105 dalam al-Quran ,dan mengandungi 5 ayat . Peristiwa dari Surah ini merupakan satu bukti besar bagaimana Allah menjaga dan memelihara Ka'bah.

Surah ini mengisahkan tentang seorang panglima perang Habsyah yang bernama Abrahah al-Sabbah yg merupakan wakil najashi di Yaman telah membina sebuah gereja yg besar di Yaman memandangkan dia mendapati ramai orang Arab mengerjakan haji ke Baitullah. Maka dia bercita-cita untuk mengalihkan tumpuan orang Arab agar menunaikan haji di Yaman


Seorang lelaki dari Bani Kinanah mengetahui rancangan tersebut. Lalu, dia masuk ke gereja itu dan mengotorinya dengan najis



Abrahah mendapat tahu. Menyirap darahnya kemarahan. Lantas Abrahah mengambil tindakan membawa bala tentera yg besar berjumlah 60000 anggota menuju ke Ka'bah bertujuan untuk meruntuhkannya.


Dia memilih untuknya gajah yg paling besar....




Terdapat 9 atau 13 ekor gajah dalam kalangan bala tentera itu.

Dalam perjalanan, ketika sampai di al-Mighmas, dia mengatur barisan tenteranya,melengkapkan persediaan gajahnya serta bersedia untuk masuk menyerang Mekah



Tatkala sampai di Wadi Muhassir ; antara Muzdalifah dan Mina, gajahnya tiba-tiba menderum dan enggan bangun untuk menuju ke Mekah


gajah menderum

Setiap kali mereka menghalakan gajah itu ke selatan atau utara atau timur, gajah-gajah itu akan bangun dan berrlari-lari anak. Tetapi  apabila dihalakan ke arah Ka'bah ia terus menderum semula.




Tiba-tiba Allah mengutuskan burung Ababil dari atas mereka yang melontarkan batu-batu sijjil (yg keras dan panas)..jadilah mereka seperti daun yg dimakan ulat. Burung-burung itu seperti burung khatatif (swift) dan balsan.



Setiap burung membawa 3 biji batu, sebiji di paruhnya dan dua biji di kakinya. Batu-batu itu kecil dan  berbentuk seperti kacang putih . Bayangkan betapa hebatnya Allah, batu sebesar kacang putih itu mengakibatkan anggota tubuh terputus-putus dan mati


kacang putih

Tetapi tidak semua daripada mereka ditimpa lontaran batu itu. Mereka yg tidak kena, keluar melarikan diri
sambil berasakan antara satu sama lain, lalu mereka terjatuh di merata tempat dan mati bergelimpangan di segenap simpang


Allah mengutuskan penyakit kepada Abrahah yg menyebabkan JARI-JARI BERGUGURAN. Bukan setakat itu sahaja, apabila sesampainya di San'a  dia kelihatan sangat lemah, JANTUNGNYA TERBURAIII dari dadanya, kemudian dia pun mati..




Sebelum itu,orang-orang Quraish  melarikan diri ke merata lorong dan denai di sekitar Mekah dan berlindung di atas bukit kerana bimbangkan keselamatan diri mereka dari serangan Habsyah. Mereka kembali ke rumah mereka dgn aman dan sejahtera...  begitulah kisah Abrahah  yg ditimpa bala bencana .


Semoga kita dapat mengambil pengajaran dari kisah ini..agar kita tidak menjadi orang yg bongkak seperti Abrahah yg akhirnya ditimpa kecelakaan oleh Allah subhanahu wa taala yang menghantar burung-burung sahaja untuk menewaskan gajah yang besar..

WALLAHUA'LAM.

rujukan : Raheeq al-Makhtum terbitan YADIM.

Wednesday, May 25, 2011

Buah Katak

Assalamualaikum

" awk nk tak buah ni??"
"sy bawak dari kampung ..."
"buah apa ni???" 
"kenapa nampak pelik jerr buah ni.." 
 "ni namenyer buah katak"  
"xpernah dgr ea?" 
"haaaaaa!!! kataak??" 
"eeee xnk laaaa ...takut nk makan"

Anda pernah makan buah katak a.k.a buoh katok??...haha..Dialog di atas pernah berlaku  pada saya sendiri  ketika saya membawa buah ni mase first year kat UIA..buah ini bnyk di tanam di kawasan pantai timur dan utara..dan kebiasaanya orang pantai timur yg panggil buah katak..mungkin permukaan buah ni yg menggerutu seperti badan katak yg membuatkan buah ini dipanggil begitu...

cuba tgok...ad meh x.?..hihi...


selain buah katak, ia juga dipanggil buah nanam atau nam-nam atau nama saintifik dia cynometra cauliflora



sedang2 google terjumpa laa di wikipedia cuba klik di sini : buoh katok
dan di plantspedia juga ada.. : buoh katok jugok


Buah katak ni  rasanya masam2 manis...kelat2 sket..wahh...slrrp...sedapnyer.kalau time buah ni muda lagi rasanya masam2 + kelat....kalau dah masak laaa best...masam2 manis....


The fruits are reported to have useful medicinal properties too and are used in folk medicinal preparation.  In fact, at some places, Namnam fruit is sold in the market for this purpose only.

Dikatakan buah ini berkhasiat untuk mengubati penyakit darah tinggi, kencing manis, batu karang dan melancarkan peredaran darah


Manakala minyak dr bijinya digunakan di India untuk merawat penyakit kulit


bila dibelah gini laa rupenyer..biji xleh makan..


macam ni la rupanya bila dia kat pokok... yg sebelah lagi, pokok die..

ihsan google


kalau kutip buah tu kat tanah ker...jgn tersalah ambil...mane tau...tiba2 tersalah pegang katak..hihi.


so...lepas ni..jgn laa takut makan buah katak ni...bukan makan katak pun...huhu..



Wassalam.

Monday, May 16, 2011

العلم يؤتى ولا يأتي

Assalamualaikum warohamtullahi wabarokaatuh. alhmdulillah. dpt update blog lagi harini.

In sya Allah hari ni ak rase nk kongsi satu cerita yg berlaku di zaman pemerintahan Khalifah Harun ar-Rasyid.

Semasa pemerintahan khalifah ke-5 Daulah Abbasiyyah itu, beliau mendengar tentang ketinggian ilmu Imam Malik, lalu beliau memerintahkan salah seorang utusannya untuk memanggil ulama itu.

Khalifah Harun ar-Rasyid sering mendengar tentang kitab al-muwatta' karangan Imam Malik yg selalu dibahas di masjid-masjid daripada orang bawahannya.


Harun ar-Rasyid berasa sangat terkejut apabila  Imam Malik menolak untuk datang ke istananya.

Lalu beliau menyuruh pesuruhnya untuk memberitahu tujuannya memanggil imam. " Aku ingin anak-anakku mendengarkan kajian kitab al-Muwatta' di istana," Ujar Harun-ar Rasyid

Setelah hal itu disampaikan kepada Imam Malik, lantas dengan tegas Imam Malik menjawab, " Semoga Allah memberikan kejayaan kpd Amirul Mukminin. Ilmu ini datang dari baitun nubuwwah (rumah kenabian). Jika kamu memuliakannya ia akan mulia. Jika kamu merendahkannya, ia jadi hina. Ilmu itu harus didatangi, bukan mendatangi." 


Maka khalifah Harun ar-Rasyid tidak dapat berbuat apa-apa.

Justeru itu, khalifah Harun ar-Rasyid menyuruh kedua-dua puteranya;al-Amin dan al-Makmun  datang ke masjid untuk mempelajari kitab al-muwatta bersama rakyatnya.

Imam Malik membernarkan tetapi Ulama' itu mengenakan SYARAT terhadap mereka.

Imam Malik berkata, "Boleh, dengan syarat mereka tidak melangkahi bagi jemaah yg datang lebih awal. Anak-anakmu harus rela duduk di mana-mana sahaja yang disediakan untuk mereka."



Begitulah kisah yg mempamerkan sikap penghulu mazhab Maliki yang menunjukkan betapa tinggi penghargaannya terhadap ilmu. Beliau tidak mahu ilmu 'dilecehkan' bahkan oleh seorang khalifah sekalipun.
al-ilmu yukta wa la ya'ti yang bermaksud ilmu itu harus didatangi, bukan mendatangi, masih terngiang di telinga para pencinta ilmu hingga kini




Marilah kita mencontohi ulama yg menuntut ilmu bertahun-tahun, sanggup mengembara berbulan2, kurang tidur untuk menghafal, mengkaji, dan menulis...Tanamkanlah minat dalam diri kita agar mencintai ilmu...Marilah kita sama-sama berusaha untuk  ke kelas sebelum guru memasuki kelas..Disiplin kunci kejayaan..Moga kita sama2 dapat memperbaiki diri ke arah yang lebih baik..in sya Allah.

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat hari guru kepada semua yang mengajar saya dari skecil2 perkara sehinggalah sebesar-besar perkara...andalah guru saya.jazakallahu khoiron kathira wa barokallahufik. Hanya Allah layak membalas jasa kalian..:)

sumber : Belajar dari Dua Umar kenyangkan perut rakyat
Wassalam

Sunday, May 8, 2011

Apabila telinga berdengung 2 harakat

Assalamualaikum warohmatullahi wabarokaatuh.

Saya yakin dan pasti bahawa setiap orang pernah merasai telinga yg berdengung akibat dimasuki air. Kebiasaanya berlaku  apabila kita mandi-manda dengan riang sekali tak kiralah..sama ada di kolam renang, sungai , pantai, bilik air atau di paya~..

In sya Allah, hari ni ingin aku nk  kongsi satu petua.camne nk kluarkan air yg masuk dalam telinga

petua ni baru terbaca dari komik sains paling popular di korea.disbbkan aku pandai bhs korea, lalu ku beli laa..huhu..=_='   kalau anda mahu baca silalah beli komik ini. Ikhtiar hidup tangani krisis. stakat ni. , komik ni laa yg bermanfaat spanjang idupku~..huhu..




mungkin ade yg dah tau...camne nk kluarkan air dr telinga


salah satu cara yang popular adalah dengan memasukkan air kembali ke dalam telinga kita yg dimasuki air tu...
kemudian cepat2 tebalikkan(betul ke perkataan ni?) kepala kita untuk mmbuang air tu dr telinga..in sya Allah air tu kluar dan air yg kluar itu panas.

ataupun..kita biarkan sahaja telinga kita berdengung sampai 6 harakat ....lama2 dia pun kluar laa sendiri air tu..tp kene sabar laa kan...

gambar hiasan.jgn tiru aksi ini~
nk tiru pun boleh~

cara baru yg saya baru tahu ni...
begini

kita sengetkan kepala dengan menghalakan telinga ke bawah. Kemudian lompat-lompat menggunakan satu kaki sehingga air mengalir dari telinga


haus2 sedut jer kat straw ni..


Teori ini sama  seperti  situasi air dalam straw
kan kalau kita tgok kadang2 dlm straw tu ade air..tp die xtubik pun...duk dalam tu jer..


Keadaan ini terjadi disebabkan tegangan permukaan air....
*tegangan permukaan air  : daya tarikan antara molekul cecair yg berada pada permukaan
ketuk beberapa kali straw tu....dan air akan keluar...

sama jer laaa mcam telinga kita...kita lompat2 jer..lepas tu kluar laah air tu


sila buat macam ni....terketar2 tgn sy lukis guna paint
huhu..




kbtulan saya suda cuba..sbb air termasuk dalam telinga.kurang 1 minit air kluar..alhmdulillah...



selamat mencuba!...


Saturday, May 7, 2011

Apabila Sa'ad bin Abi Waqqas berdoa

Assalamualaikum warohmatullahi wabarokaatuh. Jam mnunjukkan 1.16pg. Jam sebegini kebiasaannya orang sudah tidur...ya..maka, kepada yg belum tidur mungkin sedang menerjah blog aku  yang dipenuhi dengan sawang yang tebal di samping labah2 aku ucapkan selamat malam dan terima kasih sudi berkunjung.. Pertamanya, seribu kemaafan kepada pengunjung yg selalu dtg blog ni..tp bila bukak jer  hati menjadi hampa dek kerana blog yang tidak up-to-date.ni.saya maksudkan isi yg tak terupdate sebenarnya.huhu..wah hampa la bagai kan. 


Pagi ini, ingin saya kongsikan kisah saad bin abi waqas yang berdoa kerana difitnah. wah...kbtulan pula isu fitnah sdg hangat  kan sekarang..hihi..)






Kisahnya bermula di zaman khalifah Umar bin Khattab . Saidina Umar telah mendengar seseorang mengadu tentang Saad bin Abi Waqqas bahawa solatnya tidak bagus. sedangkan Saad pada waktu itu ialah seorang gabenor di Kufah.




Lalu Umar jumpa dgn Saad...Umar tny Saad, tntg apa yg dilaporkan kepadanya tntg solat Saad...



Saad  jawab " Sungguh aku solat sperti yg dikerjakan Rasulullah salallahualaihi wassalam.  Tidak kurang dan tidak lebih. Aku melakukan solat Isyak  dua rakaat pertama lebih lama daripada dua rakaat kedua,"




Umar tidak terus mmpercayai Saad stlh mendengar kata2nya...tetapi Umar telah memasang spy untuk selidik tentang Saad.



Hasilnya, ramai masyarakat yg memuji Saad. TETAPI ada seorang sahaja yg sngt benci dan mmburuk2kannya



"Saad tak pernah pergi medan perang. Dia tidak pernah membahagikan harta rampasan dgn sama rata  dan tidak pernah memutuskan perkara dengan adil"






Perkara ini sampai ke pengetahuan Saad bin Abi Waqqas. Lalu Saad segera berdoa

" Ya Allah kalau orang ini berdusta , aku meminta kepadaMu 3 perkara. Panjangkanlah umurnya, panjangkanlah melaratnya  dan masukkan dia ke dalam fitnah."

Maha suci Allah, doanya termakbul.



Umur lelaki itu dipanjangkan usianya oleh Allah dalm keadaan melarat, alisnya pula panjang sampai menutupi matanya. Kalau melihat anak2 gadis lalu di depannya, dia selalu mengedipkan matanya. Kalau ditanya mengenai keadaan dirinya, dia menjawab, "Aku  seorang lelaki tua, ditimpa cubaan dan akibat doa Saad."

Kisah ini diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim 



Melalui kisah ini kita dapat lihat doa tidak boleh dianggap remeh, lebih-lebih lagi apabila doa orang yg dianiaya atau difitnah. Bukankah doa senjata orang Mukmin yang tidak mungkin dapat dikalahkan oleh sekuat apa pun musuh.


Doa tidak hanya melahirkan optimisme dan harapan, tetapi juga mengukuhkan langkah dan rancangan. Ketika   seorang mukmin tidak mempunyai apa pun, doa boleh menjadi baja bagi keimannya..menjadi bahan bakar bagi semangatnya. Kaedah inilah yang menjelaskan, walaupun telah mendapat jaminan ampunan dan pertolongan daripada Allah, para nabi ttp berdoa.





" Doa memberikan kekuatan kepada orang yg lemah,
membuat orang yg xpercaya mnjadi percaya,
dan memberikan keberanian kepada orang yg ketakutan..
Kerana doa adalah senjata ampuh bagi orang Mukmin..
Maka banyakkanlah berdoa bergantung harap padaNya..
Dalam meniti kehidupan yg sudah pastinya xterlepas dari cabaran dan dugaan.."








Berdoalah  kepada Allah di mana sahaja kita berada dan bila-bila shaja walau sekecil apa pun permintaan kita...janganlah kita menjadi orang yang sombong..berasa diri mampu untuk menempuh hidup ini tanpa pertolongan Allah. nasihat buat shbt dan diriku yang selalu lupa.lupa lagi~..:p    Wallahua'lam.



sumber : Belajar Dari Dua Umar kenyangkan perut rakyat.

Monday, April 4, 2011

Wardina Safiyyah kongsi tips melatih anaknya solat 5 waktu

Dear Mama, Ummi, Mum,  Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.


Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?





** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu.... fb wardina safiyyah

Friday, January 28, 2011

Budak zaman sekarang



Budak zaman sekarang
malu semakin kurang
pemikiran sentiasa diserang
ilmu di dada kering kontang
bila ditegur akan menentang
tak ditegur melayang2
terpengaruh dengan budaya songsang
jangan sampai menconteng arang


wahai budak zaman sekarang,
jangan kau leka dengan dunia
semua ini lakonan belaka
di akhirat kelak akan dibicara
kumpullah pahala daripada dosa
kelak bahagia di syurga sana
atau NERAKA LAH jawabnya
HIDUP PUN SIA-SIA 

RENUNG-RENUNGKAN WAHAI DIRI
WAHAI ADIK BERADIK
 SAHABAT-SAHABAT
PERJUANGAN

feeling masa buat sajak ni :  marah & geram
sabor itu sebahagiangg daripada imang.

kembali tenang.