Tuesday, March 9, 2010

علامات الرفع. علامات النصب.علامات الجر

Assalamualaikum dan selamat pagi..

tak tak tak tap tap tap tap tap tak tak tak....pe tu??cube teka??hehehe...tulah bunyi keyboard saye ketika taip post terbaru ni (bukan untuk post ni jer)...dgn semangat, saye menekan keyboard ni..walaupun selalu kene tegur ngan kawan saye..."mira...asal tekan kuat2??"ehehe..kuat ker??macam biasa jer..kan laptop kan..kan3??hehehe......

wokeyh back to the main topic...today, I excitedly,happily,sincerely and all family of li (stakat disini saje bi) nak kongsi ngan korang seme...bile kita i'rob sesuatu perkataan,camne kite nak tahu alamatnye bukan alamat rumah..tp maksud saye alamat tu tanda die..sama ade fathah ke... kasroh ke...dhommah ke..... alif ke...wau ke.....ya ke...paham x??kan mase korang i'rob perkataan tu...contoh i'rob: mubtada marfu' biddhommah...haa...gitulah..skrang ni ambe nak cite camne kite nak tahu biddhommah ke...wau ke...n lain2..

sebenarnye post kali ni ni...sambungan untuk post yg kat sini..ok


Bismillahirrohmaanirrohim...


علامات الرفع
الضمة :في المفرد وجمع المؤنث السالم وجمع التكسير
الألف :في المثنى
الواو :في جمع المذكر السالم والأسماء الخمسة
علامات النصب
الفتحة :في المفرد وجمع التكسير
اليأ : في المثنى وجمع المذكر السالم
الكسرة : في جمع المؤنث السالم
الألف : في الأسماء الخمسة
علامات الجر
الكسرة : في المفرد وجمع التكسير وجمع المؤنث السالم
اليأ : في المثنى وجمع المذكر السالم والأسماء الخمسة
الفتحة : في الممنوع من الصرف المجرد من أل والإضافة

ok..saye tunjuk ye contoh nye :

يذهب المسلمون إلى المسجد

ok berdasarkan ayat di atas sy nak i'rob perkataan almuslimun..
mule2 tentukan dulu dia tu marfu' ke mansub ke majrur.. (rujuk kat post sebelum ni)
almuslimun tu die faail so..die marfu'
step kedua, ok skrang ni die tu jama' muzakkar saalim...memandangkan die tu jama muzakkar saalim..maka alamat rufu' die ialah wau..bukan wau bulan tu..ni huruf wau و
jadi, i'rob almuslimun dlm ayat ni فاعل مرفوع بالضمة



hmm..rase2 nyer dah xde pape kot..kalu ade silap n salah..ade terajar ajaran sesat ke(arap2 xde lah)..tgor2 lah saye ye..semoga pembaca semua dpt memahami dgn penulisan saye yg dhoif ni..kalu ade terkasor bhs..mitok maap ye..hehe..jumpa lagi!!! fi amanillah! wassalaam

11 comments:

Salam Abdullah said...

الفتحة : في الممنوع من الصرف المجرد من أل والإضافة

Bole wi contoh hok ni x?? xigt etek..

نور اميرا بنت امينورالدين said...

insyaAllah buleh.

ni..mamnu' minas sorof almujarrad min al wal idofah tu,maksudnyer mamnu' minas sorof yg XDE ALIF LAM DAN MUDOFUN ILAIH..maka dia majrur bil fathah...

maknenye ade 2 keadaan mamnu' minas sorof yg majrur bil kasroh..

1.bila ade alif lam
2.bile jd mudof...

contoh perkataan yg mamnu' minas sorof : madaris (مدارس)

contoh ayat : رأيت مدارس نظيفة

kat ayat ni : madaris tu mamnu minas sorof atas wazan مفاعل

dlm ayat nilah yg irobnye bil fathah sbb xde alif lam n die xjd mudof

contoh ayat 2 :
يتعلم الطلاب الدروس في المدارس
kat ayat ni pulak, madaris tu bukan bil fathah dah walaupun die mamnu' minas sorof,kes ade alif lam


contoh ayat 3 :
يتعلم الطلاب الدروس في مدارسهم

kat ayat ni plak,madarisihim tu madaris jd mudof n هِمْ tu jadi mudofun ilaih..

jadi bile i'rob pun xleh la bil fathah kes dah jadi mudof..

wallahua'lam..

terjawab???

Sabilul_Rosyad said...

assalamulaikum. huraian yang bagus, mg dirahmati ....dan teruskan usahanya...

http://jejaknahwushorof.blogspot.com/

نور اميرا بنت امينورالدين said...

waalaikumussalam.alhamdulillah.syukran ustaz!!tgor saye kalu ade salah..jazakallahu khoiron kathira.

blog ustaz best!mantop..

Salam Abdullah said...

Syukran~ ooo,, maknanya ada wazan2 tertentu yng dikelskn sbgai mamnu3 minassorfi?? ntaranya wazan مفاعل yng enti bgi contoh tu.. sstengah nama khas termsuk jgak kn.. btul ke?? wazan2 yng lain apa lagi?? asif2,, ana just xtau mcmmne kalimah tu di kelskn sbgai mamnu3 minas sorfi.. mabruk ukht..

نور اميرا بنت امينورالدين said...

ye ade wazan2 lain..ye ade name2 khas yg mamnu'..gini..banyok kalimah yg dikelaskan mamnu' minas sorof..
ade 4 kumpulan

kumpulan 1 : العلم الممنوع من الصرف
(kata nama khas)

1)علم مؤنث
contoh : خديجة -زينب

2)علم أعجمي
contoh :إبراهيم-يوسف-باريس

3)علم مُرَكَّب تركيبا مَزْجِيًّا (gabungan susunan)
contoh : كوالا لمبور-نيويورك-حضرموت

4)علم في آخره ألف ونون زائدتان
(akhirnye ade alif dan nun tmbhn)
contoh : عثمان-رمضان

5)علم على وزن الفعْل (atas wazan fiil)
contoh :يَثْرِب = ثَرَبَ -أحمد= حمد

6) علم على وزن فُعَل
contoh : عمر-زُحَل

kumpulan 2 : الصفة الممنوع من الصرف

1)صفة على وزن فَعْلَان
contoh : شَبْعَان - عَطْشَان

2)صفة على وزن أَفْعَل
contoh : أكْبر-أحسن

3)العدد على وزن فُعَال أو مَفْعَل
contoh : أُحاد-ثُلاث-مَثْنَى

4)الصفة على وزن فُعَل
contoh : أُخر

Kumpulan 3 : ألف التأنيث

1)مختوم بألف التأنيث المقصورة
contoh : سلوى- نجوى - سلمى

2)مختوم بألف التأنيث الممدودة
contoh : حمْرَاء- زهراء- أصدقاء

kumpulan 4 : صيغة منتهى الجموع
dekat sinilah yg ade wazan2 yg diklskan mamnu' minas sorof

antara wazan2nye :

a) أَفَاعِل - contoh : أَعَاظِم
b) أَفَاعِيل - contoh : أَنَاشِيد
c) فَعَائِل - contoh : رَسَائِل
d) فَعَالِيل - contoh : عَصَافِير
e) فَوَاعِل - contoh : شَوَارِع
f) مَفَاعِل - contoh : مَدَارِس
g) مَفَاعِيل - contoh : مَفَاتِيح

rujukan : buku ulangkaji f5 dan mulakkhos

wallahua'lam.
semoga dapat membantu saudara..

Salam Abdullah said...

Sykran3,, amat membantu. Mabruk ukht..

نور اميرا بنت امينورالدين said...

la syukro alal waajib..
smoga kita semua dipermudahkan dlm menuntut ilmu Allah..Aaamin!

muhaz badaqi said...

salam..mira,bgusnyer..m0ge truskn dgn mndalami ilmu bhse arab..ahsanti..tpi satu ser0l nk tmbah cni..huhu..xthu r ni btl x..dalam mamnu' mina s0r0f bil kasrah bkn ke ade 3???ase2nyer r..yg dua ats tu btl dh..tpi xthu r klu mira t'lps pndangkn op??xingt nk tlis yg ke-3...klu sl0h mntk maaf byk r..hehe..c0z xambk lugh0h sbnrnyer..s0 X mndalami mne r bak2 ni...hehe

3)اذا كان اسم مصغّر

=سلمت على حُمَيرَةِ

*barakallahu fik..:)

Nona Modon said...

I like this

Nona Modon said...

I Like This