Thursday, February 25, 2010

MYDIN الرحلة إلى

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

كيف حالكم؟ وأنا الحمد لله... بخير

. MYDIN في أسبوع الماضي , ذهبتُ مع أبي إلى المركز التجاري









في هذه الصورة : التُفّاح والبُرْتُقَال






فُلْفُل مُجَفَّف



ها هو يَقْطِيْنٌ







وهذا بَصَلٌ










وهذا بَطَا طِسٌ






ها هو طَمَاطِمٌ




ها هو مَوْزٌ









وما هو هذا؟ أنا لا أعرف أيضا





هو جَزَّارٌ






هذا لَحْمٌ



لَحْمٌ أيضًا



وهذا مِسْحَجٌ



GAMBIIIRUN....وهذا؟؟؟





انتهى..والسلام

Sunday, February 21, 2010

مفرد. مثنى. جمع

Salam ukhwah dan selamat pagi..


Qobla Nabdak addiraasah fi hazas sobah..(Sebelum kita memulakan pembelajaran pada pagi ini)...ambe nok ucap jazakallah kpd Akh Ahmad Safuan binAbdul Razak kerana telah memberi idea kpd ambe untuk post terbaru ambe nih...n jazakallah juga diucapkan kerana membuatkan ambe recall kembali tntg mufrad musanna n jama' ni..maaf lambat sket..wireless tiber2 hilang..menyorok g mane ahu..


xlupa juga jazakillah kpd ukhti nadiah yg tolong2 gak ambe nok wat ayat mudoh2 bg memudohkan lagi pembaca untuk memahami..



okeyh...


first2 sekali...ana nk terang kan ape itu mufrad,musanna dan jama'.


1.MUFRAD (مفرد)

bermaksud satu,tunggal,in english we call it as singular..


2.MUSANNA (مثنى)

bermaksud dua...in english,two...duet...


3.JAMA (جمع)

bermaksud banyak..(3 dan ke atas) and in english we call it as plural..



MUFRAD

contoh kalimah yang akan ana bawakan...ialah... مسلم , مسلمة , كتاب , قلم , حقيبة dan lain2





MUSANNA

kaedahnya ialah apabila musanna...perlu ditambah ان / ين pada akhir kalimah sebagai contoh :

مسلمان, مسلمتان, كتابان, قلامان, حقيبتان

bagaimana kita nak tahu sama ada kita perlu menambah ان / ين ?

kita perlulah mengetahui kedudukan i'rab sesuatu kalimah itu..sama ada die tu marfu', mansub, atau majrur.

*bagaimana nak tahu biler kalimah itu marfu',mansub dan majrur??silalah rujuk di post ambe yg sebelum ni..di sini

a) apabila sesuatu kalimah itu berada dlm kedudukan marfu' maka perlulah kita menambah ان untuk menjadikan musanna..

contoh ayat : المسلمتان مجتهدتان

Almuslimatani mujtahidatani

Dua orang muslimah itu rajin

dalam ayat ini , muslimatani itu diirabkan sebagai mubatada (مبتدأ) dan mujtahidataani khobar (خبر)..

memandangkan muslimatani itu mubtada maka ia marfu'...jadi perlu lah kita menambah ان

i'rob penuh almuslimataani : mubtada marfu' bil alif (مبتدأ مرفوع بالألف)

knp bil alif?bil alif sebab die musanna marfu'

b)Apabila sesuatu kalimah itu dalam keadaan mansub,maka perlulah kita menambah ين pada akhir sesuatu kalimah yg hendak dimusannakan itu..

contoh ayat : يحمل محمد كتابَينِ

yahmilu Muhammad kitaabaini

Muhammad membawa dua buah beg

ayat di atas menunjukkan kalimah kitaabaini itu berkedudukan sebagai mafulum bih (مفعول به).Memandangkan kalimah itu diirabkan mafulum bih maka ia menjadi mansub...disebabkan dia mansub maka apabila kita nak me'musanna'kan(menjadikan ia dua) kalimah kitabun itu perlulah menambah ين pada akhir kalimah..xleh la nak tambah ان ..

irab penuh kitaabaini : mafulum bih mansub bil ya (مفعول به منصوب باليأ)

knp mansub bil ya? sbb dia musanna mansub

c)Apabila sesuatu kalimah itu berada di kedudukan majrur makanya...perlu ditambah ين jugak dong...

contoh ayat : مررت بالتلميذَينِ إلى المدرسة

marortu bittilmizaini ilal madrosah

saya telah berjalan dgn dua org pelajar ke sekolah

*untuk perkataan marortu perlu ditambah dgn harfu jar 'bi' (ب) ,so maknanya jadi berjalan...

jadi,sebab itulah perkataan tilmiz itu ditambah dgn ين , sbb sebelumnya ade harfu jar bi maka apabila kalimah tilmizaini diirabkan,ianya menjadi majrur...so nak musannakannya jadilah tilmizaini bukan tilmizaani (تلميذان )

irab penuh bagi tilmizaini : majrur bil ya (مجرور باليأ)

sbb apa bil ya?sebab dia musanna dan sebelum dia ade huruf jar 'bi'

ok selesai untuk musanna

we proceed to jama'

JAMA'

Terbahagi kepada 3 bahagian iaitu jama' muzakkar saalim, jama' muannas salim dan jama' taksir

a) kaedah bagi jama' muzakkar saalim ialah kita perlu menambah ون /ين

contoh kalimah: مسلمون / مسلمين

bile kter nak gune ون / ين ?

skali lagi amber ulang....tgok la kedudukan die tu sebagai ape bila diirabkan...sama ada marfu',mansub atau majrur...

lagi skali jugk amber ulang....nak tahu biler...tgok lah post amber yg sebelum ni kat post kedua untuk bulan januari

contoh ayat dalam keadaan marfu' : يذهب المسلمون إلى المسجد

yazhabul muslimun ilal masjid

orang2 muslim itu pergi ke masjid

dalam ayat di atas al muslimun itu dii'robkan sebagai faai'l (فاعل ) , apabila dia jadi faail maka tergolong lah die dalam marfu'...sebab tulah bila jama die tambah dgn ون

i'rob penuh bagi almuslimuna : faail marfu' bil wau (فاعل مرفوع بالواو)

knp bil wau?sbb dia jama'muzakkar saalim

contoh ayat dalam keadaan mansub : رأيت المسلمين في المسجد

roaitul muslimina fil masjid

Saya telah melihat orang2 muslim di masjid

Dalam ayat di atas almuslimin itu berkedudukan mansub kerana apabila ianya dii'robkan ia menjadi mafulum bih..sebab itulah ditambah ين bukan ون

iirob penuh bagi kalimah almuslimina : mafulum bih mansub bil ya (مفعول به منصوب باليأ)

knp bil ya?sbb dia jama'muzakkar saalim mansub

contoh ayat dalam keadaan majrur : سلّمت على المسلمين في المسجد

sallamtu alal muslimin fil masjid

Saya telah memberi salam kepada org2 muslim di masjid

dalam ayat di atas, kalimah al muslimin dii'robkan majrur kerana sebelumnya ade harfu jar

dgn itu maka ditambahlah ين pada kalimah muslim menjadi muslimin...

iirob penuh almuslimin : majrur bil ya (مجرور باليأ)

knp bil ya?sbb die jama' muzakkar saalim majrur

*untuk membezakan ين pada musanna dan jama'...

bezanya ialah pada musanna sebelum huruf ya berbaris atas dan pada nun berbaris bawah

pada jama pula sebelum huruf ya berbaris bawah dan pada huruf nun berbaris atas

b)kaedah bagi jama' muannas salim pula ialah hanya perlu menambah ات pada mana2 kedudukan i'rob sama ada marfu',mansub, atau majrur

cume yg membezakannya ialah baris pada ت itu..

contoh marfu' : المسلماتُ مجتهداتُ

almuslimaatu mujtahidaatu

wanita2 muslim itu rajin

pada ayat diatas almuslimaat dii'robkan sebagai mubtada jadi ianya marfu'..sebab itulah ت itu berbaris depan.

i'rob penuh bagi kalimah almuslimaatu : mubtada marfu' biddhommah ( مبتدأ مرفوع بالضمة)

mengapa biddhommah?sbb die jamak muannas salim marfu'

contoh mansub : رأيت المسلماتِ في هذا الفصل

roaitul muslimati fi hazal fasli

saya telah melihat wanita2 muslim di kelas

dalam aayt di atas almuslimaati itu dii'robkan mafulum bih dan kerana itu die mansub.jadi apabila mansub,berbaris bawahlah ت itu..

i'rob penuh bagi kalimah muslimaati : mafulum bih mansub bil kasroh (مفعول به منصوب بالكسرة)

mengapa bil kasroh? kerana kalimah itu jama muannas salim mansub

contoh bagi majrur : مررت بالمسلملتِ إلى المسجد

marortu bil muslimaati ilal masjid

saya telah berjalan dgn wanita2 islam ke masjid

dalam ayat di atas almuslimaati itu dii'robkan sbgi majrur kerana sebelumnya ade hruf jar bi..

maka berbaris bawah lah ت itu..

iirob penuh bagi kalimah almuslimaati : majrur bil kasroh (مجرور بالكسرة)

mengapa bil kasroh?sbb die jama' muannas salim majrur

c)kaedah bagi jama taksir ialah kita perlu menambah ape?xperlu tmbah ape2 la...sebenarnyer bagi jama' taksir tiada kaedah...

so...macam mane kite nak tau??

jawapannye kene rajin baca buku bahasa arab....n bukak kamus kalu nak tau

jama' taksir tidak ditambah dgn ون /ين/ات

contoh

طالب ج طلاب

قلم ج أقلام

hmm.....selesai sudah.....semoga tulisan amber ni membantu sesiapa yg memerlukan...smoga pembaca mudah untuk memahami...kalau xpham tny lah yer...

kalau ade tersalah pape...sudi2lah komen...amber budak baru belajar ..kalau salah tolong tunjukkan..

k lah...ambe nak bawa diri dulu nih...adeh...payoh benor wireless kat umah ambe ni...nupang hok orang dekpun...k lah...salam....ilalliqo....

Thursday, February 18, 2010

كم

salam ukhwah dan selamat petang semua..smoga sehat2 n ceria2 selalu..
heheh..

arini...beta nak kongsi lagi dgn pembaca2 sekalian tentang كم
okeyh.
كم terbahagi kepada 2 iaitu كم خبرية dan كم استفهام

semasa zaman persekolahan beta...beta cume tahu 'kam' tu bermaksud berapa shj..'kam yang bermaksud berapa inilah yg dipanggil kam istifham (كم استفهام)...

pabila beta meningkat usia...masuklah beta ke alam matrik...meninggalkan zaman persekolahan..menjejak kaki ke matrik uia...beta dapat tahu dua lagi kam...salah satunyer ialah KAM LOI (restoran cina kat uia nilai)...kah3...sorik...kuor topik..
okeyh...sambung balik..

kam istifham yang bermaksud 'berapa' itu digunakan untuk tanya bilangan dan waktu..

sebagai contoh: كم كتابا قرأت؟
kam kitaban qorokta?
berapa bnyk buku yang kamu telah baca?


*perlu diingatkan bahawa benda yg hendak dibilang itu hendaklah sentiasa mufrad (مفرد).
mengikut kaedah yg ambe blaja semasa di sem 1...tidak perlu kita menjama'kan perkataan(benda) yg hendak dibilang itu...seperti dlm ayat di atas..ambe menggunakan kitaban bukan kutuban(كتبا) yg merupakan jama' kepada kitab..


persoalan kedua ....mengapa kitaban?? bukan kitabin atau kitabun???

hehhe....senang aja dong...kam istifham tergolong dlm tamyiz...tamyiz tergolong dlm mansub...
argggghhhhh...ape itu tamyiz???xpe....kalu yg dah tau..alhamdulillah....kalu yg belum tau...len kali ek..kiter blajo...bhs arab mmg selalu ade kaitan... mmm.....cube tgok dkt post yg sebelum ni...bila kita nak mengi'rabkan sesuatu kalimah itu marfu'/majrur/mansub...dan salah satu keadaan ialah..tamyiz...bila tamyiz...maka boleh la kiter mengi'rabkan mansub...sebab itulah ambe membaca kitaban..sebab die MANSUB MUFRAD..


okeyh seterusnya...
kam jenis kedua ialah

كم خبرية (kam khobariyyah)
contoh ayat : كم من كتابٍ قرأت
kam min kitabin qorokta
betapa banyaknyer buku yg kamu telah baca

okeyh..dah nampak perbezaannyer??dari segi makna....kam khobariyyah ni...lebih kurang gitu lah maksud nyer...betapa banyak or alangkah bnyk....

*dan selepas kam khobariyyah juga perlu ditambah dgn harfu jar..min (من)..tapi kalu kiter xletak pun boleh jugak...jadi ayat kiter jadik gini : كم كتابٍ قرأتَ maksud tetap sama iaitu betapa bnyak buku yang telah kamu baca..

*persoalan kedua...macam persoalan di kam istifham tadi..mengapa kita bace kitabin??dibaca kitabin kerana sebelum nyer ade huruf harfu jar..min..harfu jar ade bnyk..dan min (من) adalah salah satu daripadanya..dan kalu xde min pun..kene bace kitabin jugak..sbb niat kite..nak ckp dengan maksud betapa bnyk/alangkah bnyk ..bukan nak tny berapa bilangan buku yg dia baca..

huh...sampai disitu sajer...untuk arini...smoga pembaca sekalian dipermudahkan oleh-Nya untuk memahami penulisan ambe yg sngt dhoif ini...
kalu ade salah n silap....tolong betulkan....sbb ambe budak baru blajar...
jumpee lagiiiiiiiiii....ilalliqo!!fi amanillah...


Tuesday, February 16, 2010

Ejaan same tetapi sebutan dan makna berbeza

Salam ukhwwah..

Cuaca pagi ni mendung..

Angin..sejuk...Alhamdulillah...aku masih diberikan kesempatan oleh Allah untuk menikmati nikmat yg dikurniakan oleh ALLAH subhanahuwataala..dan yang paling penting nikmat Iman dan nikmat Islam.

tadi baru jer betulkan jam kat setting..patut ler slame ni waktu kat post seme salah.rupenye setting pacific time..kui3..xprasan plak slme nie..skrang dah betul semuanya..gembira plak..hik3..


kekgi(kejap lagi),nak kuar kejap ngan cik mukhlisotin..teman gi cari brg n beli tiket..hehe...tiket ke mane??ade la tu..huhu..tapi...sebelum beta mencemar duli di pagi yang cerah ni..beta rasa berbesar hati yang teramat sangat nak kongsi sesuatu dengan pembaca2 sekalian...beta rase cam ramai dah tahu..tapi xpelah.mugkin ade yg tak tahu..atau buat2 tak tahu..atau tahu tapi...kadang tu..selalu tertukar..mcm beta kot..jadi mungkin lepas beta letak dlm blog beta ni...lepeh ni..jgn tertukar lagi yer..termasuklah beta sekali...kih3


apa die yg jgn tertukar tu??
sabor....nie die....nak kabor....


2 perkataan yang sama ejaannya tetapi lain sebutannya dan sangatlah lain maknanya.(ade kelainan !)



perkataan pertama.....


رَجُلٌ


dengan



رِجْلٌ



hehe..korang rase mane satu maksud lelaki?mana satu maksud kaki??


wahhhhhh......pandai2...betul lah per yg korang teka tue...tapi takper..nak gtau gak kat sini..sbb ade gak ngah konpius tue....ingat2 lupe...ye dak??


so...




هذا رَجُلٌ

هذه رِجْلٌ







ok....proceed tothe next kalimah...




المَرْآة

dan


المِرْآة


المَرْآة
المِرْآة

wokeyh....takat ni jer lah pembelajaran kiter arini..hok mudoh2 jer kan..smoga kita dpt menyebarkan ilmu kepada org lain..walaupun sedikit...kan3....k la..nak p dah ni...salaaaaaam