Sunday, February 21, 2010

مفرد. مثنى. جمع

Salam ukhwah dan selamat pagi..


Qobla Nabdak addiraasah fi hazas sobah..(Sebelum kita memulakan pembelajaran pada pagi ini)...ambe nok ucap jazakallah kpd Akh Ahmad Safuan binAbdul Razak kerana telah memberi idea kpd ambe untuk post terbaru ambe nih...n jazakallah juga diucapkan kerana membuatkan ambe recall kembali tntg mufrad musanna n jama' ni..maaf lambat sket..wireless tiber2 hilang..menyorok g mane ahu..


xlupa juga jazakillah kpd ukhti nadiah yg tolong2 gak ambe nok wat ayat mudoh2 bg memudohkan lagi pembaca untuk memahami..



okeyh...


first2 sekali...ana nk terang kan ape itu mufrad,musanna dan jama'.


1.MUFRAD (مفرد)

bermaksud satu,tunggal,in english we call it as singular..


2.MUSANNA (مثنى)

bermaksud dua...in english,two...duet...


3.JAMA (جمع)

bermaksud banyak..(3 dan ke atas) and in english we call it as plural..



MUFRAD

contoh kalimah yang akan ana bawakan...ialah... مسلم , مسلمة , كتاب , قلم , حقيبة dan lain2





MUSANNA

kaedahnya ialah apabila musanna...perlu ditambah ان / ين pada akhir kalimah sebagai contoh :

مسلمان, مسلمتان, كتابان, قلامان, حقيبتان

bagaimana kita nak tahu sama ada kita perlu menambah ان / ين ?

kita perlulah mengetahui kedudukan i'rab sesuatu kalimah itu..sama ada die tu marfu', mansub, atau majrur.

*bagaimana nak tahu biler kalimah itu marfu',mansub dan majrur??silalah rujuk di post ambe yg sebelum ni..di sini

a) apabila sesuatu kalimah itu berada dlm kedudukan marfu' maka perlulah kita menambah ان untuk menjadikan musanna..

contoh ayat : المسلمتان مجتهدتان

Almuslimatani mujtahidatani

Dua orang muslimah itu rajin

dalam ayat ini , muslimatani itu diirabkan sebagai mubatada (مبتدأ) dan mujtahidataani khobar (خبر)..

memandangkan muslimatani itu mubtada maka ia marfu'...jadi perlu lah kita menambah ان

i'rob penuh almuslimataani : mubtada marfu' bil alif (مبتدأ مرفوع بالألف)

knp bil alif?bil alif sebab die musanna marfu'

b)Apabila sesuatu kalimah itu dalam keadaan mansub,maka perlulah kita menambah ين pada akhir sesuatu kalimah yg hendak dimusannakan itu..

contoh ayat : يحمل محمد كتابَينِ

yahmilu Muhammad kitaabaini

Muhammad membawa dua buah beg

ayat di atas menunjukkan kalimah kitaabaini itu berkedudukan sebagai mafulum bih (مفعول به).Memandangkan kalimah itu diirabkan mafulum bih maka ia menjadi mansub...disebabkan dia mansub maka apabila kita nak me'musanna'kan(menjadikan ia dua) kalimah kitabun itu perlulah menambah ين pada akhir kalimah..xleh la nak tambah ان ..

irab penuh kitaabaini : mafulum bih mansub bil ya (مفعول به منصوب باليأ)

knp mansub bil ya? sbb dia musanna mansub

c)Apabila sesuatu kalimah itu berada di kedudukan majrur makanya...perlu ditambah ين jugak dong...

contoh ayat : مررت بالتلميذَينِ إلى المدرسة

marortu bittilmizaini ilal madrosah

saya telah berjalan dgn dua org pelajar ke sekolah

*untuk perkataan marortu perlu ditambah dgn harfu jar 'bi' (ب) ,so maknanya jadi berjalan...

jadi,sebab itulah perkataan tilmiz itu ditambah dgn ين , sbb sebelumnya ade harfu jar bi maka apabila kalimah tilmizaini diirabkan,ianya menjadi majrur...so nak musannakannya jadilah tilmizaini bukan tilmizaani (تلميذان )

irab penuh bagi tilmizaini : majrur bil ya (مجرور باليأ)

sbb apa bil ya?sebab dia musanna dan sebelum dia ade huruf jar 'bi'

ok selesai untuk musanna

we proceed to jama'

JAMA'

Terbahagi kepada 3 bahagian iaitu jama' muzakkar saalim, jama' muannas salim dan jama' taksir

a) kaedah bagi jama' muzakkar saalim ialah kita perlu menambah ون /ين

contoh kalimah: مسلمون / مسلمين

bile kter nak gune ون / ين ?

skali lagi amber ulang....tgok la kedudukan die tu sebagai ape bila diirabkan...sama ada marfu',mansub atau majrur...

lagi skali jugk amber ulang....nak tahu biler...tgok lah post amber yg sebelum ni kat post kedua untuk bulan januari

contoh ayat dalam keadaan marfu' : يذهب المسلمون إلى المسجد

yazhabul muslimun ilal masjid

orang2 muslim itu pergi ke masjid

dalam ayat di atas al muslimun itu dii'robkan sebagai faai'l (فاعل ) , apabila dia jadi faail maka tergolong lah die dalam marfu'...sebab tulah bila jama die tambah dgn ون

i'rob penuh bagi almuslimuna : faail marfu' bil wau (فاعل مرفوع بالواو)

knp bil wau?sbb dia jama'muzakkar saalim

contoh ayat dalam keadaan mansub : رأيت المسلمين في المسجد

roaitul muslimina fil masjid

Saya telah melihat orang2 muslim di masjid

Dalam ayat di atas almuslimin itu berkedudukan mansub kerana apabila ianya dii'robkan ia menjadi mafulum bih..sebab itulah ditambah ين bukan ون

iirob penuh bagi kalimah almuslimina : mafulum bih mansub bil ya (مفعول به منصوب باليأ)

knp bil ya?sbb dia jama'muzakkar saalim mansub

contoh ayat dalam keadaan majrur : سلّمت على المسلمين في المسجد

sallamtu alal muslimin fil masjid

Saya telah memberi salam kepada org2 muslim di masjid

dalam ayat di atas, kalimah al muslimin dii'robkan majrur kerana sebelumnya ade harfu jar

dgn itu maka ditambahlah ين pada kalimah muslim menjadi muslimin...

iirob penuh almuslimin : majrur bil ya (مجرور باليأ)

knp bil ya?sbb die jama' muzakkar saalim majrur

*untuk membezakan ين pada musanna dan jama'...

bezanya ialah pada musanna sebelum huruf ya berbaris atas dan pada nun berbaris bawah

pada jama pula sebelum huruf ya berbaris bawah dan pada huruf nun berbaris atas

b)kaedah bagi jama' muannas salim pula ialah hanya perlu menambah ات pada mana2 kedudukan i'rob sama ada marfu',mansub, atau majrur

cume yg membezakannya ialah baris pada ت itu..

contoh marfu' : المسلماتُ مجتهداتُ

almuslimaatu mujtahidaatu

wanita2 muslim itu rajin

pada ayat diatas almuslimaat dii'robkan sebagai mubtada jadi ianya marfu'..sebab itulah ت itu berbaris depan.

i'rob penuh bagi kalimah almuslimaatu : mubtada marfu' biddhommah ( مبتدأ مرفوع بالضمة)

mengapa biddhommah?sbb die jamak muannas salim marfu'

contoh mansub : رأيت المسلماتِ في هذا الفصل

roaitul muslimati fi hazal fasli

saya telah melihat wanita2 muslim di kelas

dalam aayt di atas almuslimaati itu dii'robkan mafulum bih dan kerana itu die mansub.jadi apabila mansub,berbaris bawahlah ت itu..

i'rob penuh bagi kalimah muslimaati : mafulum bih mansub bil kasroh (مفعول به منصوب بالكسرة)

mengapa bil kasroh? kerana kalimah itu jama muannas salim mansub

contoh bagi majrur : مررت بالمسلملتِ إلى المسجد

marortu bil muslimaati ilal masjid

saya telah berjalan dgn wanita2 islam ke masjid

dalam ayat di atas almuslimaati itu dii'robkan sbgi majrur kerana sebelumnya ade hruf jar bi..

maka berbaris bawah lah ت itu..

iirob penuh bagi kalimah almuslimaati : majrur bil kasroh (مجرور بالكسرة)

mengapa bil kasroh?sbb die jama' muannas salim majrur

c)kaedah bagi jama taksir ialah kita perlu menambah ape?xperlu tmbah ape2 la...sebenarnyer bagi jama' taksir tiada kaedah...

so...macam mane kite nak tau??

jawapannye kene rajin baca buku bahasa arab....n bukak kamus kalu nak tau

jama' taksir tidak ditambah dgn ون /ين/ات

contoh

طالب ج طلاب

قلم ج أقلام

hmm.....selesai sudah.....semoga tulisan amber ni membantu sesiapa yg memerlukan...smoga pembaca mudah untuk memahami...kalau xpham tny lah yer...

kalau ade tersalah pape...sudi2lah komen...amber budak baru belajar ..kalau salah tolong tunjukkan..

k lah...ambe nak bawa diri dulu nih...adeh...payoh benor wireless kat umah ambe ni...nupang hok orang dekpun...k lah...salam....ilalliqo....

17 comments:

Akh Ahmad Safuan ibn. Abdul Razak said...

Assalamualaikum ya ustazah..syukran sudi memenuhi permintaan anak murid dn atas perkongsian bermanfaat..

:)

نور اميرا بنت امينورالدين said...

waalaikumussalam.eh...mase nta bace tu xabis lagi kan...xperasan ke??sbb wireless umah ana ilang smlm..k lah..ni ana dah perabih kan..kalu xpaham tulisan ana ghoyak lah...

Akh Ahmad Safuan ibn. Abdul Razak said...

aah..owah,gat bru update dn tmbh info yg bru..

نور اميرا بنت امينورالدين said...

ana xpaham..owah tu ape?gat tu aper?huhu..maap

Akh Ahmad Safuan ibn. Abdul Razak said...

huhu...asif,maafle org kg bila berckp bhsa kg,kkadang terlupa guna bahasa standard..

owah = oo begitu rupanya..
gat = saya ingatkan/saya sangkakan..

asif juga,buat nti tertnya2..

نور اميرا بنت امينورالدين said...

oooooooo.....begitu rupenye...dakpe2..bhs kampung mane tu?kelantan?kawe sikit2 jah pehe... nggo ayoh kawe klate..kawe jah kl..tp duk ganu lame..huhu..paham ke dok?

Akh Ahmad Safuan ibn. Abdul Razak said...

saya asal pahang..owg pekan..

Alhamdulillah,saya phm jg ap yg nti ckpkan..saya ada biras dari ganu dan qlate..agak biasa juga dgn bahasa mereka.. "kawe" itu bkn ke slang dari pahang? huhu..

awk ckp bhas 3 dlm satu ye,qlate,ganu,pahg.. mumtaz..

نور اميرا بنت امينورالدين said...

eh..yeke kawe tu pahang??amber ckp kelantan tuh..huhu..sbnrnyer ana tny..nta paham ke dok ape yg ana terangkan tuh?yg bahs arab tulah..pasal mufrad musanna jama'..ade paham?

دوكتور إسكندر said...

salam, ikatlah i'lmu dengan menulisnya..."keep it up"...

نور اميرا بنت امينورالدين said...

w'salam...akan ku ikat betul2 insyaAllah..heheh

Akh Ahmad Safuan ibn. Abdul Razak said...

owah.. rupenya ana tersalah pahe..
Alhamdulillah,test arabic udah selesai..
spt yg dijangka soalan musanna,jama' mmg keluar.. tunggu final test plak..
syukran ya ukhti..

نور اميرا بنت امينورالدين said...

la syukro alal waajib..alhamdulillah...kuor..leh jawab ar nih??

Akh Ahmad Safuan ibn. Abdul Razak said...

alhamdulillah.. kuar dalm 10 soklan..
xdpt jwb juga sgt.. tp takpelah, budak sekolah tinggi/menengah arab(STA/SMA) dlm kuliah ana pun xdpt jawab,jadi ana terima je dgn redha soalan2 yg keluar itu..

نور اميرا بنت امينورالدين said...

oooh...xpelah..aisy bunyi cam susoh jer..ye suruh i'rob ker?ke suh letak jama' taksir?huhu..xpelah...bagus kamu!!teruskan blaja bhs arab!!smoga tabah dlm menuntut ilmu Allah.doakan saye juge yer!

Akh Ahmad Safuan ibn. Abdul Razak said...

huhu..insyallah,sama2lah berdoa agar dipermudahkan perjalanan dalam menuntut ilmu..
syukran atas berkongsian ukhti dalam post blog.

wanfatinnajwa said...

Mabrouk.. anti mumtaazah. syukran an tu'allimi

نور أميرا بنت أمينورالدين said...

:)aamiiin.syukran atas doanya.. bikulli surur.moga bermanfaat :)