Thursday, February 18, 2010

كم

salam ukhwah dan selamat petang semua..smoga sehat2 n ceria2 selalu..
heheh..

arini...beta nak kongsi lagi dgn pembaca2 sekalian tentang كم
okeyh.
كم terbahagi kepada 2 iaitu كم خبرية dan كم استفهام

semasa zaman persekolahan beta...beta cume tahu 'kam' tu bermaksud berapa shj..'kam yang bermaksud berapa inilah yg dipanggil kam istifham (كم استفهام)...

pabila beta meningkat usia...masuklah beta ke alam matrik...meninggalkan zaman persekolahan..menjejak kaki ke matrik uia...beta dapat tahu dua lagi kam...salah satunyer ialah KAM LOI (restoran cina kat uia nilai)...kah3...sorik...kuor topik..
okeyh...sambung balik..

kam istifham yang bermaksud 'berapa' itu digunakan untuk tanya bilangan dan waktu..

sebagai contoh: كم كتابا قرأت؟
kam kitaban qorokta?
berapa bnyk buku yang kamu telah baca?


*perlu diingatkan bahawa benda yg hendak dibilang itu hendaklah sentiasa mufrad (مفرد).
mengikut kaedah yg ambe blaja semasa di sem 1...tidak perlu kita menjama'kan perkataan(benda) yg hendak dibilang itu...seperti dlm ayat di atas..ambe menggunakan kitaban bukan kutuban(كتبا) yg merupakan jama' kepada kitab..


persoalan kedua ....mengapa kitaban?? bukan kitabin atau kitabun???

hehhe....senang aja dong...kam istifham tergolong dlm tamyiz...tamyiz tergolong dlm mansub...
argggghhhhh...ape itu tamyiz???xpe....kalu yg dah tau..alhamdulillah....kalu yg belum tau...len kali ek..kiter blajo...bhs arab mmg selalu ade kaitan... mmm.....cube tgok dkt post yg sebelum ni...bila kita nak mengi'rabkan sesuatu kalimah itu marfu'/majrur/mansub...dan salah satu keadaan ialah..tamyiz...bila tamyiz...maka boleh la kiter mengi'rabkan mansub...sebab itulah ambe membaca kitaban..sebab die MANSUB MUFRAD..


okeyh seterusnya...
kam jenis kedua ialah

كم خبرية (kam khobariyyah)
contoh ayat : كم من كتابٍ قرأت
kam min kitabin qorokta
betapa banyaknyer buku yg kamu telah baca

okeyh..dah nampak perbezaannyer??dari segi makna....kam khobariyyah ni...lebih kurang gitu lah maksud nyer...betapa banyak or alangkah bnyk....

*dan selepas kam khobariyyah juga perlu ditambah dgn harfu jar..min (من)..tapi kalu kiter xletak pun boleh jugak...jadi ayat kiter jadik gini : كم كتابٍ قرأتَ maksud tetap sama iaitu betapa bnyak buku yang telah kamu baca..

*persoalan kedua...macam persoalan di kam istifham tadi..mengapa kita bace kitabin??dibaca kitabin kerana sebelum nyer ade huruf harfu jar..min..harfu jar ade bnyk..dan min (من) adalah salah satu daripadanya..dan kalu xde min pun..kene bace kitabin jugak..sbb niat kite..nak ckp dengan maksud betapa bnyk/alangkah bnyk ..bukan nak tny berapa bilangan buku yg dia baca..

huh...sampai disitu sajer...untuk arini...smoga pembaca sekalian dipermudahkan oleh-Nya untuk memahami penulisan ambe yg sngt dhoif ini...
kalu ade salah n silap....tolong betulkan....sbb ambe budak baru blajar...
jumpee lagiiiiiiiiii....ilalliqo!!fi amanillah...


7 comments:

دوكتور إسكندر said...

salam, blog yg melimpah dengan ilmu..(^_*)..izin untuk salin tuan blog ye, mudoh kit nok rujuk..keep it up!!!

نور اميرا بنت امينورالدين said...

w'salam.boleh2..nak copy pun dakper..same2 kiter menyebarkan ilmu..

Akh Ahmad Safuan ibn. Abdul Razak said...

salam..Mumtaz perkongsian yg bgs,anak murid tuntut ilmu..
Kalau boleh lampirkan laman2 web rujukan bahasa arab.. next post minta tuan blog share psl penggunaan plural dan jamak pula.. syukran..

نور اميرا بنت امينورالدين said...

w'salam.insyaAllah akan ana lampirkan di blog ana laman2 web tntg bhs arab..time kaseh atas cdngn.emm...pasal plural n jama' tu..maksud nta singular n plural kan..mufrad n jama'..hehe..insyaAllah...

Akh Ahmad Safuan ibn. Abdul Razak said...

Alhamdulillah syukran ya ustazah..
hehe..ana ada test bhsa arab,sbb itu minta tok guru discuss pasal penggunaan ketiga2nya & publish laman web rujukan..

نور اميرا بنت امينورالدين said...

emm...test bhs arab biler?

hoho..jgn panggil tok guru..dok layok agi..amber baaru matrik jah..bnyok kekurangan..

untuk laman web rujukan tuh..sudah ana tunaikan..smoga dpt membantu sedikit sbnyk..

Akh Ahmad Safuan ibn. Abdul Razak said...

syukran ya ukhti ana sgt hargai atas perkongsian link tue.

buke dinilai umuqnya,buke pula tmpt bljornye dan sbgainya..

resam dan adat menuntut ilmu,dimana2 boleh diceduk ilmunya,blh diperolehi ilmunya,walaupun sekecil2 pengajaran..maka ia ttp guruku..

besa2kan aja sih,insyallah mana tau kok jadiannya benar tok guru.. kata2 yg baik itukan doa..
amin..

test bhsa arb insyallah jatuh pada tanggal khamis depan,kalau ustaz ingat..kalo beliau xgat,so mesti ditangguh pada minggu yg berikutnya...

syukran ya rabb.