Wednesday, May 25, 2011

Buah Katak

Assalamualaikum

" awk nk tak buah ni??"
"sy bawak dari kampung ..."
"buah apa ni???" 
"kenapa nampak pelik jerr buah ni.." 
 "ni namenyer buah katak"  
"xpernah dgr ea?" 
"haaaaaa!!! kataak??" 
"eeee xnk laaaa ...takut nk makan"

Anda pernah makan buah katak a.k.a buoh katok??...haha..Dialog di atas pernah berlaku  pada saya sendiri  ketika saya membawa buah ni mase first year kat UIA..buah ini bnyk di tanam di kawasan pantai timur dan utara..dan kebiasaanya orang pantai timur yg panggil buah katak..mungkin permukaan buah ni yg menggerutu seperti badan katak yg membuatkan buah ini dipanggil begitu...

cuba tgok...ad meh x.?..hihi...


selain buah katak, ia juga dipanggil buah nanam atau nam-nam atau nama saintifik dia cynometra cauliflora



sedang2 google terjumpa laa di wikipedia cuba klik di sini : buoh katok
dan di plantspedia juga ada.. : buoh katok jugok


Buah katak ni  rasanya masam2 manis...kelat2 sket..wahh...slrrp...sedapnyer.kalau time buah ni muda lagi rasanya masam2 + kelat....kalau dah masak laaa best...masam2 manis....


The fruits are reported to have useful medicinal properties too and are used in folk medicinal preparation.  In fact, at some places, Namnam fruit is sold in the market for this purpose only.

Dikatakan buah ini berkhasiat untuk mengubati penyakit darah tinggi, kencing manis, batu karang dan melancarkan peredaran darah


Manakala minyak dr bijinya digunakan di India untuk merawat penyakit kulit


bila dibelah gini laa rupenyer..biji xleh makan..


macam ni la rupanya bila dia kat pokok... yg sebelah lagi, pokok die..

ihsan google


kalau kutip buah tu kat tanah ker...jgn tersalah ambil...mane tau...tiba2 tersalah pegang katak..hihi.


so...lepas ni..jgn laa takut makan buah katak ni...bukan makan katak pun...huhu..



Wassalam.

5 comments:

keTENANGan said...

bagus mira.rajin update :D
buah katok mende gok,dop penoh tengok pong.bakpe ade kat ganu jaa

are_jah91 said...

wa...lme sungguh xmkn buah nie:-)

نور أميرا بنت أمينورالدين said...

cik tenang : doh xdop kat nogori..haha...siang mu...tunggu gombok deh...ak bawok ke mu nehh...hehe..

are jah : hehe..tu r...tanam r kat umahh..nok mkang awk petik jer ar jah..huuhu

Syahrulツ said...

klate panngil woh kkatok puru..(sebut biar betul)

نور أميرا بنت أمينورالدين said...

syahrul : lebeh kurang macam ganu..:)