Monday, May 3, 2010

Aku bertuah & Tidak Terkira bilangannya..

Assalamualaikum.....

Lama sudah tak update tentang bahasa arab....selain drpada bahasa arab pun..lame jugak xupdate..pendek kata yg telah dipanjangkan tadi..lame dah tak update blog...huhu...sebelum sy nk tdo...sy nak crite story bed time lah untuk diri sy sendiri..ahha...dan sapa2 yg rase nk bace tp anda sume jgn tido laaah ye..sbb story bed time ni untuk sy jer...huhu...maklumlah...xde org nak tidorkan sy..sy tidorkan diri sendiri je lah..huhu...

Nak tahu tak ape ceritanya???
 (tepuk tangan dulu)...huhu

Bismillahirrohmanirrahim....


CERITA PERTAMA -Aku org yg bertuah

ini ialah pendahuluan ceritaa...
Pada sem yg lepas..sy belajar maharatul kitabah..ustaz saya mase sem 2 yg lepas untuk subjek ni  ialah ustaz rohaizaf..


isi pertama..
saya telah belajar bnyk menda..tp skrang ni..sy nk kongsi sket je...iaitu..ayat..كُنْتُ مَحْظُوظَا ...ayat ni lah yg bermaksud aku orang yg bertuah..huhu...


 tolong jgn lompat camni atas sarir...nanti patoh..

contoh ayat : نَجَحْتُ فِي الامْتِحَان ,كُنت محظوظا
                     Najahtu filimtihan, kuntu mahzuzon..
                     Saya telah berjaya dalam peperiksaan,saya org yg bertuah..


selepas isi pertama..terus pen....nu....tup...(tolong jgn buat camni dlm pekse..)

penutup
cepat2...sematkan dlm kepala...senang jenih...




CERITA KEDUA-Tidak terkira bilangannya
cerita ni xde pendahuluan..terus isi pertama :

ayat kedua ialah : لاَ تُحْصَى عَدَدًا ...>>>> tidak terkira bilangannya



contoh ayat : النَجْمَة في السَمَاءِ لَا تحصى عددا
                    Annajmatu fis samak, la tuhso a'dada
                    Bintang di langit tidak terkira bilangannya...

penutup

saya dah rasa mengantokkk.....cpt2..save dlm otak masing2..


itu saje sedikit perkongsian yg ingin dikongsi oleh sy..smoga dapat manfaat drnya..sekiranya ade salah silap tulun betulkan..sy budak baru belajar...oklah..
salam 1 malaysia...2 malaysia..dan 3 malaysia!!! (^_^)v

p/s : sebelum tido...bace doa tido yepp....jom tido!!!tata..titi..tutu...

Wassalam...



2 comments:

'aishah jauhara said...

Salam.

Syukron Mira atas perkongsian..

May Allah bless u!

نور أميرا بنت أمينورالدين said...

w'salam..

afwan aisyah!!

Baarokallufik..