Tuesday, February 16, 2010

Ejaan same tetapi sebutan dan makna berbeza

Salam ukhwwah..

Cuaca pagi ni mendung..

Angin..sejuk...Alhamdulillah...aku masih diberikan kesempatan oleh Allah untuk menikmati nikmat yg dikurniakan oleh ALLAH subhanahuwataala..dan yang paling penting nikmat Iman dan nikmat Islam.

tadi baru jer betulkan jam kat setting..patut ler slame ni waktu kat post seme salah.rupenye setting pacific time..kui3..xprasan plak slme nie..skrang dah betul semuanya..gembira plak..hik3..


kekgi(kejap lagi),nak kuar kejap ngan cik mukhlisotin..teman gi cari brg n beli tiket..hehe...tiket ke mane??ade la tu..huhu..tapi...sebelum beta mencemar duli di pagi yang cerah ni..beta rasa berbesar hati yang teramat sangat nak kongsi sesuatu dengan pembaca2 sekalian...beta rase cam ramai dah tahu..tapi xpelah.mugkin ade yg tak tahu..atau buat2 tak tahu..atau tahu tapi...kadang tu..selalu tertukar..mcm beta kot..jadi mungkin lepas beta letak dlm blog beta ni...lepeh ni..jgn tertukar lagi yer..termasuklah beta sekali...kih3


apa die yg jgn tertukar tu??
sabor....nie die....nak kabor....


2 perkataan yang sama ejaannya tetapi lain sebutannya dan sangatlah lain maknanya.(ade kelainan !)



perkataan pertama.....


رَجُلٌ


dengan



رِجْلٌ



hehe..korang rase mane satu maksud lelaki?mana satu maksud kaki??


wahhhhhh......pandai2...betul lah per yg korang teka tue...tapi takper..nak gtau gak kat sini..sbb ade gak ngah konpius tue....ingat2 lupe...ye dak??


so...




هذا رَجُلٌ

هذه رِجْلٌ







ok....proceed tothe next kalimah...




المَرْآة

dan


المِرْآة


المَرْآة
المِرْآة

wokeyh....takat ni jer lah pembelajaran kiter arini..hok mudoh2 jer kan..smoga kita dpt menyebarkan ilmu kepada org lain..walaupun sedikit...kan3....k la..nak p dah ni...salaaaaaam