Wednesday, October 14, 2009

Whey,Wei,Whei

Tahukah anda?


Wei adalah bhgian berair daripada susu yg dikeluarkan selepas keju mengental.Memandangkan wei diambil daripada proses membuat keju(yg menggunakan renet ),ia telah bercampur dengan renet;oleh itu ,menjadi ramuan yg dipersoalkan oleh org Islam.Sebarang makanan yang mengandungi wei berkemungkinan haram.

Dimanakah terdapatnya wei?


-Wei ialah hasil sampingan susu yg spatutnya dibuang.Tapi ia bnyak digunakan sebab murah.
-Menurut satu sumber industri ,dalam pembuatan biskut , pengeluar guna wei bukan susu penuh krim atau susu skim sebab lagi jimat dan murah
-menurut sebuah syarikat pengeluar susu,produk yg mengandungi keju dan minuman juga mengandungi sjumlah besar wei yg digunakan untuk menjadikan produk ini rasa 'kekejuannya'
-Iajuga digunakan dgn meluas sbgi penambah perisa (sbgi contohdalam biskut )dan dalam perisa yang digunakan untuk membuat campuran tepung ,hiasan atas,sup,sos dan sebagainya.
-Wei juga mungkin terkandung dalam sesetengah makanan yang dibakar seperti sosej.

-Syarikat dapat menjimatkan kos dengan menggunakan wei kerana wei adalah ramuan yang sngat murah berbanding susu...


Wei dalam bentuk cecair yg dikumpulkan daripada proses membuat keju sebenarnya adalah susu yg berair -yg merupakan keluaran sampingan.Bagaimanapun ia mempunyai laktosa yg larut protein dan kandungan galian yang tinggi.Tetapi apabila ia diproses untuk digunakan dalam makanan, kebanyakan khasiatnya telah hilang.

Dalam membuat biskut misalnya,wei dalam bentuk cecair disembur secara kering untuk menjadi serbuk wei.Tetapi ia mempunyai bau kuat yang menusuk hidung yg mungkin tidak dapat diterima pengguna.

Untuk menyedapkan makanan ,serbuk hasil sampingan itu perlu menjalani proses mengurangkan galian.Ketika inilah bahagian berkhasiat sebenarnye dikeluarkan ,yang tinggal cume laktosa dan protein.

Wei bnyak jugak ada dalam aiskrim..nak2 aiskrim yang berunsur susu...pendek kata kalu nk beli makanan yg berunsur susu tgok2 lah kandungan ade ke x whei ke whey ke wei ke,whey powder ke....

*nak tahu lebih lanjut tentang kandungan2 dalam makanan dan kosmetik boleh rujuk buku halal haram panduan persatuan pengguna pulau pinang..


p/s: baru ni nak beli aiskrim walls tber2 tgok ade whey terus xjadi..
ade jugak kwn dalam dorm makan roti pahtu leset jem chocolate,biler nak join skali tgok2 ade jugak whey...kabor kat dye,muler brat ati ye nak buang,coz bnyak lagi mahal pulok tuh......Alhamdulillah biler dye bgtau mak dye pasal nih,dye trus buang...mak dye tny "you choose your faith or you choose ur money?"
ehhee
pk2 lah sendiri ye....

1 comment:

sasuke uchicha chan said...

whey powder berasaskan bhn ape? cg sains sy kate ia beraskan babi.. btl ker?? tp dlm produk halal pun ad whey.. eg: safi manja care... takut plak rase nk pkai...